Nominerad bland årets fem bästa svenska översatta kriminalromaner

Nyhet: 2012-10-24

Svenska Deckarakademin har nominerat årets fem bästa svenska kriminalromaner respektive de fem bästa svenska översatta kriminalromanerna. Bland de nominerade bidragen finns Eldnatt i en översättning av universitetslektor Anna Gunnarsdotter Grönberg.

Den isländska kriminalromanen Eldnatt,  originaltitel ”Horfðu á mig” av Yrsa Sigurðardóttir har översatts till svenska av Anna Gunnarsdotter Grönberg, universitetslektor i svenska och nordiska språk vid Göteborgs universitet. Anna Gunnarsdotter Grönberg arbetade med översättningen av boken under våren 2012. Boken omfattar 440 sidor och gavs ut 13 september 2012.

Dessutom nominerades Den kalla elden, originaltitel ”Furðustrandir”, av Arnaldur Indriðason som översatts av Ylva Hellerud. Hon har tidigare varit anställd som biträdande forskare på Institutionen för svenska språket vid Göteborgs universitet. Vinnarna avslöjas vid Deckarakademins höstmöte 24 november.

Mer information:
Om Anna Gunnarsdotter Grönberg