7 436 000 kronor till forskare på Institutionen för svenska språket från Riksbankens Jubileumsfond (RJ)

Nyhet: 2012-10-26

Benjamin Lyngfelt, professor i svenska språket vid Göteborgs universitet har beviljats anslag om 7 436 000 kronor från Riksbankens Jubileumsfond (RJ) för forskningsprojektet Ett svenskt konstruktikon.

Projektet går ut på att utveckla en databas över svenska konstruktioner. Databasen ska utgöra en storskalig elektronisk resurs för lingvistiska, språkteknologiska och på sikt pedagogiska och lexikografiska ändamål. Man vill särskilt täcka in konstruktioner som är problematiska ur inlärarsynpunkt och har ambitionen att utveckla metoder för automatisk igenkänning av konstruktioner.

Databasen är tänkt att utgöra ytterligare en resurs inom Språkbanken vid Institutionen för svenska språket. Anslaget innebär att 8-10 personer kommer att arbeta med forskningsprojektet Ett svenskt konstruktikon under tre år.

Mer information:
Forskningsprojektet "Konstruktikon" på Språkbankens webbplats